17.300 husker hvor de var 2. pinsedag 1984

3. september 2016 kl. 10:58

Af Frits Ahlstrøm - TV3 Sport

Der er afviklet flere tusinde kampe i Danmarksturneringen i fodbold siden 1913, da KB som den første klub vandt det danske mesterskab.

Men nogle står tydeligere og stærkere i erindringen end andre.

Ligesom størstedelen af den danske befolkning husker, hvor de var den 26. juni 1992, da Danmark vandt 2-0 over Tyskland i finalen om Europa Mesterskabet, erindrer mange nordjyder, hvor de tilbragte den 11. juni 1984 om aftenen.

Den tid er forbi, at en fodboldkamp i den tredjebedste danske række er et samtaleemne overalt i landet. Som det var tilfældet 2. pinsedag 1984, da 17.300 tilskuere mere end fyldte Aalborg Stadion til topkampen mellem AaB og Nørresundby Boldklub (NB), henholdsvis nummer 1 og 3 i den daværende 3. division.

-Vi var lidt stolte over, at vi havde flere tilskuere til denne ene kamp end de 16 klubber i 1. division indimellem samlede til otte kampe i en hel spillerunde, bemærker AaB’s historiker Jon Laden overfor TV3 Sport.

I den første halvdel af 1980erne kæmpede de to klubber om publikums gunst og førerpositionen ved Limfjorden. AaB var rykket ned fra 2. division. I 1982 vandt Nørresundby 3-1 på hjemmebane i overværelse af 4.000 tilskuere og i efteråret 3-1 på Aalborg Stadion, hvor der var 7.800 tilskuere.

Mens Nørresundby endte på 5. pladsen, var AaB tæt på at rykke yderligere et trin ned – til Danmarks-serien. Men et mål af Ole Bach Jensen mod HIK i tillægstiden på næstsidste spilledag sikrede klubbens forbliven i rækken.

-Det oplevede backen Jens Steffensen ikke, fortæller Ove Flindt Bjerg til TV3 Sport. Da han blev udskiftet, gik han i omklædningsrummet, hoppede ud ad vinduet og forsvandt.

Jens Steffensen vendte dog tilbage og supplerede 242 kampe for AaB med 9 A-landskampe samt en karriere som professionel i Bundesligaen, hvor han spillede for Bayer 05 Uerdingen og DSC Arminia Bielefeld.

Året efter sluttede begge kampe uafgjort: 0-0 i Nørresundby, hvor der var stadionrekord med 5.117 tilskuere og 2-2 på Aalborg Stadion med 9.300 tilskuere.

Kjeld Seneca, landsholdsspilleren med en fortid i AGF, FC Bayern München og SK Sturm Graz, havde overtaget posten som cheftræner i Nørresundby i januar 1982.

Han og Nørresundby var således ubesejret i fire kampe mod AaB inden det legendariske møde på Aalborg Stadion i 1984.

Henrik Siller Pedersen

AaB vandt 4-1. Henrik ’Siller’ Pedersen (foto til højre, red.) scorede til 1-0, og 2-1, Mogens Jørgensen til 3-1 og Andreas Andersen til 4-1.

Alle målskytter havde en fortid i NB. Andreas Andersen havde desuden spillet for Fremad Amager, mens han gik på politiskolen i København, hvad der medførte, at han i det nordjyske aldrig blev kaldt for andet end politibetjenten.

Henrik Jensen udlignede for Nørresundby til 1-1 på en frispilning i dybden fra Henning Jensen.

-Henning kom tilbage til Nørresundby for at slutte sin karriere i sin barndomsklub, fortæller Kjeld Seneca fra sit østrigske domicil til TV3 Sport. I sagens natur var han ikke længere så hurtig, og han trænede heller ikke så ofte som sine holdkammerater. Men han var en begavet spiller med andre kvaliteter, så jeg brugte ham enten som hængende forward eller libero.

Henning Jensen fik sin debut på det danske landshold i maj 1972, mens han stadig spillede for Nørresundby i Danmarks-serien.  To måneder senere indledte han sin storslåede og eventyrlige karriere i udlandet.

Efter at have vundet nationale mesterskaber med VfL Borussia Mönchengladbach, Real Madrid CF og AFC Ajax vendte han hjem til Danmark i sommeren 1981 og spillede for AGF i et par sæsoner.

-Jeg husker ikke så mange detaljer fra 4-1 nederlaget til AaB; kun at der var en fantastisk stemning, og at AaB var klart bedre end os, bemærker Kjeld Seneca, der bor i Østrig på 23. år.

I efteråret 1984 vandt AaB 4-2 over Nørresundby i overværelse af 3.768 tilskuere og rykkede op i 2. division. Siden har de to klubber ikke spillet mod hinanden i en divisionskamp.

Derimod har de mødtes i DBU Pokalen. Det var i 1994. AaB vandt 5-0 i overværelse af 3.195 tilskuere.

-Vi havde vundet det første af klubbens fire danske mesterskaber, fortæller den daværende cheftræner Poul Erik Andreasen til TV3 Sport. Så vi tog ikke kampen så alvorligt.

Det var måske derfor, at Poul Erik Andreasen undlod at udskifte en skadet spiller, så AaB sluttede med kun ti mand på banen. Det kunne også skyldes hans kærlighed til Nørresundby Boldklub.

-Som mange andre AaB’ere havde jeg spillet for NB, bemærker han.

Desuden havde han været cheftræner for klubben.

-Jeg overtog ansvaret i 1985 efter Kjeld Seneca, fortæller Poul Erik Andreasen. På det tidspunkt var klubben i økonomisk krise, så vi måtte nærmest begynde forfra. Men i den sidste af mine fire sæsoner havde jeg den glæde, at vi rykkede op i 2. division.

Det var dengang, NB hørte hjemme på Nørresundby Stadion på Limfjordsvej. Som et af medlemmerne erindrer det:

”Over fjorden, ned ad Syrestien, øl på Riverside og beton som kun Berlin har haft det; den gode stemningen på stadion, Elvis inden kampstarten, de gode hot dogs i pølsevognen, en Top pilsner eller to. Alle målene, alle sejrene og alle legenderne i NB-trøjen, jeg som knægt havde beundret midt i stanken fra kornsiloerne og med mågeskrigene som fast akkompagnement. Siden flyttede klubben helt op på Skansebakken, og intet blev mere som det var.”

Nørresundby Boldklub forsøgte sig i 1987 med ’betalt fodbold’. Fire år senere stod klubben med en gæld på 700.000 kroner. Da den var blevet indfriet, prøvede NB igen, men i 2000 – året efter at være vendt tilbage til 2. division – havde den pådraget sig en tilsvarende gæld. Den blev også afviklet fuldt ud.

NB’s status som divisionsklub sluttede i juni 2002. Nu optræder klubben efter fusionen med Lindholm Idrætsforening den 1. juli 2015 som Nørresundby forenede Boldklubber i Jyllands-serien. På hjemmebane spiller klubben i rødt (farven for Lindholm) og på udebane i blåt (klubfarven i NB).

'